Vóór 16u besteld, morgen bezorgd
Gratis bezorging vanaf 59€
Meer dan 350 merken
Erkende Drogist

Wat helpt tegen snurken?

Ronken, knorren, grommen: snurken is een alledaags fenomeen dat niet alleen voor slaapproblemen bij de bedpartner kan zorgen, maar in sommige gevallen ook wijst op een onderliggend gezondheidsprobleem. Wat zijn de oorzaken van snurken en wat kan je ertegen doen?

Waarom snurken mensen?

Tijdens het slapen verslappen de spieren in de keelholte. Dat kan leiden tot een vernauwing van de luchtwegen, waardoor de luchtstroom tijdens het ademhalen trillingen veroorzaakt. Zulke trillingen produceren dan een snurkgeluid.

Verschillende factoren kunnen snurken bevorderen:

  • Anatomie: een vergrote tong, te lange huig of een vernauwing van de keelholte door overgewicht kunnen de luchtwegen vernauwen.
  • Slaaphouding: op de rug slapen bevordert verzakking van de tong en vernauwing van de luchtwegen.
  • Alcohol en medicijnen: alcohol en spierverslappende medicijnen verslappen de spieren in de keelholte.
  • Vermoeidheid: bij vermoeidheid verslappen de spieren sneller, wat kan leiden tot snurken.
  • Nasale problemen: verstopte neuspassages als gevolg van verkoudheid, allergieën of andere nasale problemen kunnen leiden tot snurken. Wanneer de neuspassages geblokkeerd zijn, kan lucht alleen door de mond stromen, wat het snurken verergert
  • Roken: roken kan de luchtwegen irriteren en ontstekingen veroorzaken, waardoor snurken wordt veroorzaakt of verergerd.

In de meeste gevallen is snurken onschuldig. Toch is snurken soms een symptoom van een onderliggende medische aandoening zoals slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en begint tijdens de slaap. 

Wat doen tegen snurken?

Er bestaan verschillende methodes om snurken te bestrijden, van eenvoudige leefstijlveranderingen tot (medische) hulpmiddelen tegen snurken.

Aanpassingen in levensstijl:

  • Verandering van slaaphouding: slapen op de zij in plaats van op de rug kan helpen om snurken te verminderen, omdat het de tong en de zachte weefsels in de keel kan voorkomen dat ze naar achteren zakken en de luchtwegen blokkeren.
  • Gewichtsverlies: als overgewicht een factor is bij het snurken, kan het verminderen van het lichaamsgewicht helpen om de druk op de luchtwegen te verminderen en snurken te verminderen.
  • Beperking van alcohol en slaapmiddelen: alcohol en bepaalde medicijnen zoals slaappillen kunnen de spieren in de keel verslappen, waardoor snurken wordt veroorzaakt of verergerd. Het beperken van het gebruik van deze stoffen kan helpen om snurken te verminderen.
  • Stoppen met roken: roken kan ontstekingen en irritatie van de luchtwegen veroorzaken, waardoor snurken wordt verergerd. Stoppen met roken kan helpen om snurken te verminderen.

Medische hulpmiddelen

  • Nasale decongestiva: als een verstopte neus bijdraagt aan snurken, kan het gebruik van neussprays of -strips helpen om de neuspassages te openen en de luchtstroom te verbeteren.
  • Luchtbevochtiger: droge lucht kan de slijmvliezen in de keel en neus irriteren, waardoor snurken wordt veroorzaakt. Het gebruik van een luchtbevochtiger in de slaapkamer kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen en snurken te verminderen.
  • Anti-snurkbeugel: een anti-snurkbeugel houdt de tong op zijn plaats en zorgt voor een open luchtweg.
  • Neusspreider: een neusspreider kan de neusgaten openen en de luchtstroom verbeteren.
  • Mondspray: mondspray tegen snurken kan helpen door de keelweefsels te smeren, te verstevigen of de luchtwegen te verwijden.
  • CPAP-therapie: bij slaapapneu, een ernstige vorm van snurken, kan CPAP-therapie helpen. Hierbij wordt met behulp van een masker lucht in de luchtwegen geblazen.

Als bovenstaande tips of middelen tegen snurken niet helpen, neem je best contact op met je huisarts. 

Wat helpt tegen snurken?

Snurken is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. In de meeste gevallen is snurken onschuldig, maar het kan ook wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem zoals slaapapneu.

Er bestaan verschillende methodes om snurken te bestrijden, van eenvoudige leefstijlveranderingen tot medische hulpmiddelen. De beste methode hangt af van de ernst van het snurken en de oorzaken.