Vóór 16u besteld, morgen bezorgd
Gratis bezorging vanaf 59€
Meer dan 350 merken
Erkende Drogist

Sinutab: bijwerkingen, inname en gevaar

Sinutab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om de symptomen van verkoudheid en griep te verlichten. Het verzacht onder meer pijn, koorts, verstopte neus en verstopte sinussen. De actieve bestanddelen zijn paracetamol en pseudo-efedrine.

Paracetamol is een pijnstiller en koortswerend middel. Het werkt door de productie van prostaglandinen te remmen, stoffen die pijn en koorts veroorzaken.

Pseudo-efedrine is een decongestivum dat de bloedvaten in de neus vernauwt. Dit helpt om de verstopping te verminderen en het slijmvlies te laten opzwellen.

Sinutab bijwerkingen

Net als elk medicijn kan Sinutab bijwerkingen geven. Volgende bijwerkingen komen vaak voor: 

  • duizeligheid, misselijkheid;
  • droge mond.

In enkele gevallen melden gebruikers volgende neveneffecten:

  • verhoogde bloeddruk;
  • hoofdpijn;
  • slapeloosheid;
  • huiduitslag & jeuk.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen deze bijwerkingen zal ervaren, en de ernst ervan kan variëren van persoon tot persoon. Raadpleeg altijd een arts of apotheker voordat je Sinutab gebruikt, vooral als je andere medicijnen gebruikt of lijdt aan gezondheidsproblemen.

Hoeveel Sinutab per dag?

Volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar:

  • Sinutab: 1 à 2 tabletten, 2 à 3 maal per dag.
  • Sinutab Forte: 1 tablet, 2 à 3 maal per dag.

Tussen de innames moet een tijdsinterval van minstens 4 uur zitten. De duur van de behandeling dient zo kort mogelijk te zijn (maximum 5 dagen) en moet beperkt zijn tot de periode waarin er symptomen zijn.

Wanneer Sinutab innemen?

Neem Sinutab in volgens de richtijnen in de bijsluiter of zoals je arts het voorschreef. Vermijd het gebruik van Sinutab na 17.00 uur 's avonds, aangezien het stimulerende effect van pseudo-efedrine slapeloosheid kan veroorzaken. 

Waarom geen Sinutab na 17u?

Sinutab bevat pseudo-efedrine, een decongestivum dat de bloedvaten in de neus vernauwt en zo de verstopping vermindert. Pseudo-efedrine heeft echter ook een stimulerend effect, wat kan leiden tot slapeloosheid als het te laat op de dag wordt ingenomen.

Daarom wordt geadviseerd om Sinutab niet na 17 uur in te nemen. Zo voorkom je slaapproblemen.

Is Sinutab Forte gevaarlijk?

Sinutab Forte is krachtiger dan de gewone Sinutab. Het belangrijkste verschil tussen beide is de concentratie van de actieve bestanddelen. Sinutab bevat doorgaans lagere doses paracetamol en pseudo-efedrine, terwijl Sinutab Forte een hogere concentratie van deze stoffen heeft.

Sinutab Forte zou daardoor effectiever symptomen van verkoudheid en griep verlichten, maar brengt ook een groter risico op bijwerkingen met zich mee. Over het algemeen is Sinutab Forte veilig als je het volgens de aanwijzingen gebruikt. 

Sinutab zonder voorschrift innemen

Sinutab en Sinutab Forte zijn vrij verkrijgbaar zonder voorschrift.  Raadpleeg altijd eerst je arts voordat je Sinutab inneemt, vooral als je:

  • Zwanger bent of borstvoeding geeft.
  • Al andere medicijnen gebruikt.
  • Bepaalde gezondheidsproblemen hebt.
  • Sinutab Forte langer dan 7 dagen wilt gebruiken.