Vóór 16u besteld, morgen bezorgd
Gratis bezorging vanaf 59€
Meer dan 350 merken
Erkende Drogist

6 tips voor een gezonder leven

Gezond oud worden? Dat begint bij gezond leven. Door bewuster te eten, meer te bewegen, je slaaproutine te verbeteren en je darmen goed te verzorgen, investeer je in een gezonde levensstijl. Deze tips integreer je makkelijk in je dagelijkse routine en hebben een positieve invloed op je algehele gezondheid en welzijn.

Eet gezond en gevarieerd

Een gevarieerd voedingspatroon zorgt ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren en gezond te blijven. Noten, vis, groenten en fruit in je dieet bevorderen een gezonde en gevarieerde voedingsinname en dragen zo bij aan je gezondheid op lange termijn.

Noten

Noten, zoals amandelen, walnoten en cashewnoten, bieden gezonde vetten, eiwitten, vezels en een scala aan vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor het functioneren van het lichaam.

Vis

Vis, zoals zalm, tonijn en makreel, is een uitstekende bron van omega-3-vetzuren, die gunstig zijn voor het hart, de hersenen en de algehele gezondheid van het lichaam.

Groenten en fruit

Groenten en fruit, zoals broccoli, bessen, spinazie en appels, zitten boordevol vitamines, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels die het immuunsysteem versterken, de spijsvertering bevorderen en beschermen tegen chronische ziekten.

Tips om gezonder te eten:

  • Ga geen boodschappen doen op een lege maag. Zo raak je niet in verleiding om impulsief ongezonde snacks in je kar te gooien.
  • Gezonde alternatieven: smeer avocado in plaats van boter, eet Griekse yoghurt in plaats van zure room, kies voor volkoren pasta in plaats van gewone.
  • Vermijd afleiding tijdens het eten: televisie, gsm of computers nemen je focus weg en leiden tot overeten.

Drink voldoende

Het lichaam bestaat voor zo’n 50-70% uit water. Water reguleert lichaamstemperatuur, transporteert voedingsstoffen en zuurstof naar cellen, verwijdert afvalstoffen en handhaaft een gezonde vochtbalans.

Let op: van suikerhoudende dranken met toegevoegde calorieën blijf je beter weg. Ze kunnen je dorst wel lessen, maar verhogen het risico op tandbederf en gewichtstoename.

Tips om voldoende te drinken:

  • Eet waterrijk: ook uit voeding kan je vocht halen. Watermeloen, soep of yoghurt houden je gehydrateerd.
  • Gebruik een herbruikbare drinkfles. Zo heb je steeds drinken bij de hand. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.
  • Wacht niet tot je dorst hebt om te drinken.

Beweeg regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Je stimuleert niet enkel je lichamelijke conditie, ook je stemming en energieniveau hebben baat bij fysieke activiteiten.

Het wordt aanbevolen om minstens 150 minuten per week matige cardiovasculaire activiteit te doen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen, samen met krachttrainingsoefeningen voor alle belangrijke spiergroepen.

Dit kan helpen om de spierkracht en flexibiliteit te verbeteren, de stofwisseling te verhogen en de algehele gezondheid van het hart en de bloedsomloop te bevorderen.

Tips om regelmatiger te bewegen:

  • Kies voor de trap in plaats van de lift.
  • Groene vingers? Tuinieren telt als lichaamsbeweging!
  • Installeer een stappenteller om makkelijk je aantal stappen bij te houden. Idealiter staat de teller 's avonds op 8000.

Slaap voldoende

Een goede nachtrust kan wonderen doen, zowel voor onze mentale als onze fysieke functies. Tijdens de slaap herstelt ons lichaam zich, worden herinneringen versterkt en worden belangrijke hormonen gereguleerd.

Het is niet alleen belangrijk om voldoende uren slaap te krijgen, maar ook om een consistente slaaproutine te hebben. Een consistente slaaproutine tussen de 7 en 9 uur per nacht, waarbij je op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat, is ideaal

Tips om beter en meer te slapen:

  • Zet je wekker uit het zicht.
  • Creëer een slaapritueel ’s avonds: lees een boek, ga in bad, luister muziek…
  • Beperk dutjes overdag tot 20-30 minuten om te voorkomen dat ze je nachtslaap verstoren.

Bescherm jezelf tegen de zon

De zon is de grootste vijand voor je huid, en vooral huidveroudering. Langdurige blootstelling aan schadelijke Uv-stralen kan leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid, zoals rimpels, fijne lijntjes, pigmentvlekken en een verlies van stevigheid en elasticiteit.

Bovendien kan overmatige blootstelling aan de zon het risico op huidkanker verhogen. Bescherm je huid met zonnebescherming (zelfs op bewolkte dagen!) om vroegtijdige veroudering te voorkomen en het risico op huidkanker te verminderen.

Tips om jezelf tegen de zon te beschermen:

  • Gebruik een product met minstens SPF30 dat zowel tegen UvA- als UvB-stralen beschermt.
  • Vergeet je lippen niet in te smeren: lippenbalsems met SPF beschermen tegen uitdroging én verbranding.
  • Smeer ook zonnebescherming buiten de zomermaanden; Uv-stralen zijn het hele jaar door aanwezig.
  • Tussen 10 en 16 uur is de Uv-straling het sterkst en meest schadelijk. Zoek de schaduw op tijdens de piekuren.

Verbeter je darmgezondheid

Je darmen spelen een cruciale rol bij de spijsvertering, het immuunsysteem en zelfs bij het reguleren van je stemming. Om je darmgezondheid te bevorderen, is het belangrijk om een vezelrijk dieet te volgen, met een ruime variatie aan groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Voldoende water drinken is ook essentieel om een goede darmfunctie te ondersteunen.

Tips om op je darmgezondheid te letten:

  • Kauw langzamer! Neem de tijd om rustig te eten om de spijsvertering te bevorderen en de opname van voedingsstoffen te verbeteren.
  • Gember verlicht maagklachten. Je kan verse gember aan je gerechten toevoegen, enkele kopjes gemberthee drinken of gembersupplementen innemen.
  • Eet op regelmatige tijdstippen en vermijd grote maaltijden voordat je gaat slapen.